Hvordan bliver min hud brun?
Solens UVB-stråler stimulerer hudens pigmentceller, der danner brunt pigmentmelanin for at beskytte huden. Melanin, der produceres naturligt af din krop, absorberer UV-stråler og bekæmper frie radikaler. Produktionen af melanin er vores naturlige beskyttelse mod sollys. Det er vigtigt at huske på, at muligheden for at blive brun eller en persons naturlige hudfarve har en betydning for modtageligheden over for hudskader.
Hvor meget solcreme skal jeg påføre?
Den mængde af solcreme, du påfører, har betydning for den beskyttelse, produktet giver. Du skal derfor bruge rigeligt med solcreme på hele kroppen. Ofte kan man glemme områder som nakken, øverste del af brystet og bagsiden af benene. Brugen af solcreme er en af de vigtigste faktorer i forhold til effektiv beskyttelse af din hud: Smør altid solcremen på, før du går ud i solen, så er du beskyttet med det samme. Du skal bruge 2-3 spiseskefulde solcreme til en almindelig voksen, hver gang du smører dig. Gentag hver anden time, og altid efter at du har været ude at bade og tørret dig med håndklæde.
Kan jeg øge solbeskyttelsen ved at tage mere solcreme på?
Den beskyttende effekt øges ikke ved at tage mere på. Det er derfor vigtigt, at du bruger en høj solfaktor til at begynde med. Den solfaktor, du vælger, er det beskyttelsesniveau din hud får. Hyppig påføring af solcreme (efter tørring, svømning osv.) gennem hele dagen hjælper med at bevare den valgte solfaktorbeskyttelse.
Hvad betyder vandfast?
I Europa findes der en bredt accepteret standard for, hvornår et produkt er vandfast. Standarden er godkendt af Cosmetics Europe (kosmetikindustriens paraplyorganisation). Standarden betyder, at en person skal kunne være 20 minutter i vandet ad to omgange (så er produktet "vandfast") eller ad fire omgange (så er produktet "ekstra vandfast"). Derefter skal minimum 50 % af solfaktorbeskyttelsen stadig virke. Så vandfast betyder ikke, at solcremen beskytter lige godt før og efter tid i vandet. Vi anbefaler derfor, at du påfører solcreme igen, når du har svømmet og tørret dig.
Hvad er de primære årsager til solallergi?
Solallergi skyldes oxidativ stress i de frie radikaler, der dannes i hudcellerne af UV-stråler. Immunsystemet overreagerer på dette og forårsager betændelse eller allergiske symptomer. Typisk påvirkes personer med meget sensitiv hud (ca. 20 % af befolkningen). Solallergi er ikke farligt, men kan være meget ubehageligt. Nogle personer reagerer på visse ingredienser, bl.a. duft- og farvestoffer. Du kan undgå solallergi ved at bruge en balanceret UVA/UVB-solcreme – UVA-beskyttelse er især vigtigt. Ideelt set bør produktet indeholde aktive cellebeskyttende ingredienser, bl.a. vitamin E, og formlen bør ikke indeholde potentielle irritamenter som duft- og farvestoffer.
Hvad betyder solfaktor (SPF)?
SPF fortæller, hvor længe du kan opholde dig i solen uden at blive solskoldet, afhængig af din huds evne til at beskytte sig selv (hvis man f.eks. kan opholde sig 10 minutter i solen uden at blive solskoldet, så ganger et produkt med solfaktor 10 denne ”selvbeskyttelsestid” med 10 = 100 minutter). Så din egen hudtype har altså betydning for, hvilken solfaktor du skal vælge. Men du opnår først og fremmest kun fuld beskyttelse, hvis du påfører tilstrækkeligt med solcreme. Vi anbefaler 2 mg/cm2 pr. påføring, dvs. ca. 1 fingerlængde af produktet til ansigtet eller 2-3 spiseskefulde til en gennemsnitlig voksen krop.